Skip to content
Πως να φαίνεται το site σας ψηλά στο Google Maps
Πίνακας περιεχομένων

Πως να φαίνεται το site σας ψηλά στο Google Maps

Τι είναι το Google My Business

To Google My Business είναι ένα δωρεάν εργαλείο από τη Google που σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι το πως φαίνεται η επιχείρηση σου στο Google Search και στο Google Maps. 

 

Με άλλα λόγια, είναι μια εταιρική σελίδα της επιχείρησής σου η οποία εμφανίζεται όταν κάποιος την ψάχνει ονομαστικά στο διαδίκτυο ή αναζητά υπηρεσίες και προϊόντα σχετικά με αυτά που προσφέρει η επιχείρησή σου.

 

Το Google My Business είναι ανεξάρτητο (αλλά συμπληρωματικό) από την ιστοσελίδα σου. Μπορείς να έχεις Google My Business account ακόμα και αν δεν έχεις εταιρικό website. Ωστόσο για να καρπωθείς όλα τα οφέλη που προσφέρει το Google My Business είναι καλό να είναι συνδεδεμένο με μια ιστοσελίδα ή eshop.

 

Γιατί είναι σημαντικό το Google My Business για την επιχείρηση σου 

Πάνω από το 30% των αναζητήσεων σήμερα γίνονται απευθείας στο Google Maps, ενώ πάνω από το 46% των αναζητήσεων έχουν κάποια πρόθεση τοποθεσίας. Για παράδειγμα, «κομμωτήριο κοντά μου», «φαρμακείο στην Καλαμαριά», «κατασκευή ιστοσελίδας Θεσσαλονίκη» κλπ. 

Στην περίπτωση που κάποιος ψάχνει απευθείας στο Google Maps για μια επιχείρηση ή μια υπηρεσία, αναγκαστικά θα δει Google My Business σελίδες αφού δεν εμφανίζονται τα οργανικά αποτελέσματα της Google στο Google Maps. 

 

Αλλά και στην περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιήσει κάποια πρόθεση που δηλώνει τοποθεσία, η Google θα βάλει σε προτεραιότητα στο πάνω μέρος των αποτελεσμάτων τα Google My Business accounts.

 

Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι ότι γνωρίζει πως όταν κάποιος ψάχνει για παράδειγμα “κτηνιατρείο κοντά μου”, συνήθως θέλει να βρει γρήγορα τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης όπως την διεύθυνση, το τηλέφωνο και τις ώρες λειτουργίας και όχι να διαβάσει κάποιο άρθρο για τις σκυλοτροφές ή να δει όλες τις αναλυτικές υπηρεσίες της επιχείρησης.

 

Αλήθεια έχεις σκεφτεί ποτέ τι παίζει ρόλο στο ποια επιχείρηση εμφανίζεται πρώτη και ποια στην πέμπτη σελίδα, όταν ψάχνεις κάτι στο Google Maps;

ktiniatrio google my-busines

Σημαντικοί παράγοντες κατάταξης για το Google My Business

Εγκυρότητα

Είναι πολύ σημαντικό οι πληροφορίες που έχεις στο Google My Business προφίλ της επιχείρησής σου να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. H διεύθυνση, το τηλέφωνο, οι ώρες λειτουργίας, τα email και οι πληροφορίες για τις υπηρεσίες σου πρέπει να είναι έγκυρες αλλά και συναφείς σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες διαδικτυακές εγγραφές της επιχείρησης. 

 

Για παράδειγμα, αν έχεις διαφορετικό τηλέφωνο στο website σου απο το Google My Business, η Google θα θεωρήσει ότι ένα από τα 2 δεν είναι έγκυρο και είναι πιθανό να “ρίξει” μερικές θέσεις τη Google My Business σελίδα σου.

 

Δημοφιλία (Κριτικές)

Όσο περισσότερες και καλύτερες κριτικές έχεις στο Google My Business, τόσο πιο ξεκάθαρο το μήνυμα για την Google ότι η επιχείρησή σου είναι δημοφιλής και προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες, άρα θα την “σπρώξει” στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης. 

 

Παλαιότητα

Όσο πιο παλιό είναι ένα Google My Business προφίλ το οποίο ανανεώνεται και δέχεται νέους επισκέπτες καθημερινά, τόσο πιο εύκολο είναι για τη Google να το αξιολογήσει θετικά αφού έχει περισσότερα δεδομένα σε βάθος χρόνου από μια άλλη επιχείρηση που μόλις δημιούργησε Google My Business σελίδα.

 

Απόσταση 

Πολλές φορές μπορεί να παρατηρήσεις επιχειρήσεις με λιγότερες και χειρότερες κριτικές να βγαίνουν πρώτες και άλλες που είναι πολύ δημοφιλείς να εμφανίζονται πιο κάτω. Σημαντικό ρόλο για αυτό παίζει η απόσταση και η τοποθεσία του χρήστη που κάνει την αναζήτηση. 

 

Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης αναζητήσει “κομμωτήριο” στο Google Maps είναι σίγουρο ότι θα του εμφανίσει πρώτα τα κομμωτήρια που βρίσκονται σε “απόσταση αναπνοής” από την τοποθεσία του ανεξάρτητα από το πόσο καλές κριτικές έχουν. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι διαθέτουν σελίδα Google My Business.

kommotirio kalamaria

Πως να βελτιώσεις την κατάταξη της επιχείρησης σου στο Google Maps

To Google My Business προφίλ μπορεί να είναι κάτι ξεχωριστό από την ιστοσελίδα της επιχείρησής σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται εργασίες SEO για να βελτιώσει την κατάταξη του ανάμεσα στα χιλιάδες Google My Business προφίλ που εμφανίζονται στο Google Maps. 

 

Για να μάθεις πως μπορείς να βελτιώσεις το SEO της ιστοσελίδα σου διάβασε τον νέο οδηγό SEO για αρχάριους.

 

Πάμε να δούμε πως να βελτιώσεις την κατάταξη του Google My Business προφίλ στο Google Maps. 

  1. Φρόντισε όλες οι πληροφορίες που έχεις στο Google My Business να είναι έγκυρες και συναφείς με όλες τις υπόλοιπες διαδικτυακές εγγραφές της επιχείρησής σου (π.χ. Ιστοσελίδα, εγγραφές σε χρυσό οδηγό και παρόμοια site).
  2. Ανέβασε τουλάχιστον 3 φωτογραφίες υψηλής ποιότητας από το εξωτερικό και το εσωτερικό της επιχείρησής σου. Ακόμη, ανέβασε τουλάχιστον 3 φωτογραφίες με το προσωπικό και φωτογραφίες που σχετίζονται με τις υπηρεσίες σου.
  3. Ζήτησε από τους πελάτες σου να αφήνουν μια ειλικρινή κριτική κάθε φορά που αγοράζουν κάτι από την εταιρία σου. Εξήγησε τους πόσο σημαντικό είναι να έχεις feedback από αυτούς και ότι βοηθάει την επιχείρηση να βελτιώνεται και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες. Όσο περισσότερες κριτικές μαζεύεις από ικανοποιημένους πελάτες, τόσο θα  ισχυροποιείς την Google My Business σελίδα σου.
  4. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι να απαντάς σε όλες τις κριτικές που αφήνουν οι χρήστες στο προφίλ της επιχείρησης για να δείχνεις στην Google ότι το προφίλ σου είναι ενεργό και ενδιαφέρεσαι για τα σχόλια των πελατών σου. Και θυμήσου οι διαμάχες κάτω από αρνητικές κριτικές μπορούν να ζημιώσουν μόνο την επιχείρηση σου. 
  5. Συμπλήρωσε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείς για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου. Το Google My Business σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις αναλυτική περιγραφή, τιμή και να κάνει post events που θα διοργανώσεις στο προσεχές μέλλον. Ακόμα μπορείς να κάνεις post για ειδικές προσφορές, εκπτώσεις κ.α. Όλα τα παραπάνω βοηθάνε την σελίδα σου να γίνει πιο ορατή σε περισσότερους χρήστες.
  6. Συνέδεσε την σελίδα Google My Business με της εταιρικές σελίδες που έχεις στα social media. Αν έχεις μεγάλο κοινό και θετικά reviews εκεί, είναι πιθανό να δώσουν ένα boost και στο Google My Business account σου!

ΤΙ περιμένεις; Ακολούθησε τα παραπάνω βήματα σήμερα κιόλας και θα δεις την κατάταξη της επιχείρησης σου να βελτιώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

 

Αύξηση online πωλήσεων και traffic;
Αύξηση online πωλήσεων και traffic;

Μπορείτε να αυξήσετε τις online πωλήσεις και την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας άμεσα!

 Θέλετε να μάθετε πως?

Δείτε περισσότερα άρθρα μας
[custom_acf_data_career]

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας