Η δημιουργία ιστοσελίδων ή e-shop κατάλληλα προσαρμοσμένων για ΑΜΕΑ (accessible), σύμφωνα με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων ΕΣΠΑ προϋποθέτει πλήρη συμβατότητα με το πρότυπο WSAG 2.0.
Για να είναι μια ιστοσελίδα accessible, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ορισμένες βασικές αρχές και προδιαγραφές σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων.
Η φιλική για ΑΜΕΑ ιστοσελίδα ή αλλιώς προσβάσιμη ιστοσελίδα, δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να πλοηγούνται στον δικτυακό τόπο, όπως και οι υπόλοιποι χρήστες. Οι ιστοσελίδες, τα ηλεκτρονικά καταστήματα, οι e-learning και οι web εφαρμογές αναγνωρίζονται ως προσβάσιμες εάν έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιούν όλοι.
Οι προδιαγραφές που λαμβάνει υπόψη της η iservices κατά την προσαρμογή της ιστοσελίδας για ΑΜΕΑ, περιλαμβάνουν:
1. Προσβασιμότητα στα περιεχόμενα της ιστοσελίδας μέσω καθαρού και καλά οργανωμένου κώδικα HTML και CSS, που διασφαλίζει ότι οι χρήστες μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο με όλες τις δυνατές τεχνολογίες βοήθειας.
2. Προσβασιμότητα στην ιστοσελίδα μέσω διαφόρων συσκευών και πλατφορμών, όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και desktop υπολογιστές.
3. Επιλογές αλληλεπίδρασης για τους χρήστες με περιορισμένη κινητικότητα ή αναπηρία, όπως η δυνατότητα χρήσης πληκτρολογίου αντί για ποντίκι μεγέθυνση του κειμένου και διαθεσιμότητα εικονιδίων υψηλής αντίθεσης.
4. Παροχή εναλλακτικών πληροφοριών για τις εικόνες και τα πολυμέσα που χρησιμοποιούνται στην ιστοσελίδα, ώστε να είναι προσβάσιμα για όλους τους χρήστες.
5. Διατήρηση της συμβατότητας με διάφορους περιηγητές (browsers) όπως το Google Chrome, το Mozilla Firefox, το Safari και το Microsoft Edge, καθώς και με διάφορες συσκευές όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης συμβατών τεχνολογιών και της δοκιμής της ιστοσελίδας σε διάφορες συσκευές και περιηγητές.
6. Παροχή εναλλακτικών επιλογών για πλοήγηση όπως την πλοήγηση με το πληκτρολόγιο ή τη χρήση βοηθητικών τεχνολογιών όπως τα screen readers. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες με αναπηρίες να χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα με τον δικό τους τρόπο.
7. Παροχή επαρκών χρωματικών αντιθέσεων: Η ιστοσελίδα πρέπει να παρέχει επαρκείς χρωματικές αντιθέσεις μεταξύ του κειμένου και του φόντου.
Για να είναι μια ιστοσελίδα προσβάσιμη (accessible) χρειάζεται επίσης, να πληροί ορισμένες απαιτήσεις σχετικά με την προσβασιμότητα των περιεχομένων της για άτομα με αναπηρίες ή άλλες δυσκολίες. Αυτές οι απαιτήσεις, όπως προαναφέραμε, καθορίζονται από διεθνείς οδηγίες και προτύπους όπως οι οδηγίες προσβασιμότητας στον ιστό (Web Content Accessibility Guidelines – WCAG) του World Wide Web Consortium (W3C).
Υπηρεσίες iServices που μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Το πρότυπο WCAG ορίζει 3 επίπεδα συμμόρφωσης για τις ιστοσελίδες
Επίπεδο Α: Ιστότοποι που δεν πληρούν τουλάχιστον το WCAG 2.0 A είναι αδύνατο ή εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από άτομα με αναπηρία.
Επίπεδο ΑΑ: Είναι το επίπεδο προσαρμογής που απαιτείται κατά κανόνα από τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ. Ο ιστότοπος είναι εύχρηστος και κατανοητός για την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία.
Επίπεδο ΑΑΑ: Η συμμόρφωση σε αυτό το επίπεδο καθιστά τον ιστότοπό προσβάσιμο στον μέγιστο αριθμό χρηστών.
Σημείωση: Η συμμόρφωση σε επίπεδο ΑΑΑ, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι πάντα υλοποιήσιμη σε όλη την ιστοσελίδα, καθώς κάποια μέρη του περιεχομένου και των λειτουργειών δεν είναι δυνατόν να πληρούν όλα τα κριτήρια. Γι’ αυτό, η συμμόρφωση επιπέδου ΑΑΑ δεν απαιτείται και στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Πως μπορεί να γίνει προσβάσιμη για ΑΜΕΑ, μια ιστοσελίδα
Η προσβασιμότητα μιας ιστοσελίδας μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα:
• Επιλογή συμβατών με τις απαιτήσεις χρωματικών συνδυασμών για να βελτιωθεί η αντίληψη των περιεχομένων από ανθρώπους με προβλήματα όρασης
• Χρήση ετικετών (tags) που βοηθούν στην προσδιοριστική περιγραφή του περιεχομένου (π.χ. alt tags για τις εικόνες)
• Χρήση δομικών στοιχείων για να διευκολυνθεί η πλοήγηση στον ιστότοπο με προγράμματα ανάγνωσης οθόνης
• Παροχή επιλογών για αύξηση ή μείωση του μεγέθους της γραμματοσειράς
• Όταν η ιστοσελίδα έχει κατασκευαστεί με wordpress είναι δυνατόν να εγκατασταθεί σχετικό Plugin accessible ή μπορεί να γίνουν κατάλληλες ρυθμίσεις στον κώδικα. Και οι δύο προσεγγίσεις αποτελούν εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας μιας ιστοσελίδας WordPress. Η επιλογή μεταξύ αυτών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η περιορισμένη πρόσβαση στον κώδικα, η επιθυμία για γρήγορη και απλή βελτίωση της προσβασιμότητας και οι δυνατότητες που παρέχει το συγκεκριμένο plugin.
• Ένα plugin accessible, μπορεί να προσφέρει αυτόματη διόρθωση κάποιων προβλημάτων προσβασιμότητας, όπως η προσθήκη πεδίων εικόνων με αντίστοιχο περιγραφικό κείμενο ή η αλλαγή του χρώματος του κειμένου σε μεγαλύτερη αντίθεση με το παρασκήνιο, καθώς και προηγμένες ρυθμίσεις όπως η δυνατότητα προσθήκης πλήκτρων πλοήγησης για πληκτρολόγια.
• Η προσαρμογή του κώδικα της ιστοσελίδας WordPress για Accessibility μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη, όπως:
1. Στη βελτίωση της προσβασιμότητας για χρήστες με αναπηρίες που χρησιμοποιούν screen readers.
2. Στην αναγνώριση της ιστοσελίδας από μηχανές αναζήτησης, ενώ μπορεί να βελτιώσει και την προβολή της στα αποτελέσματα αναζήτησης.
3. Στη βελτίωση της απόδοσης της ιστοσελίδας, που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπειρία των χρηστών.
4. Στη συμμόρφωση με διάφορα πρότυπα προσβασιμότητας
Διόρθωση Σφαλμάτων – Βεβαιώσεις Ελέγχου για προγράμματα ΕΣΠΑ
H προσαρμογή της σελίδας συμπεριλαμβάνει τη διόρθωση των σφαλμάτων όπως επιβάλει το πρότυπο, καθώς και την εξασφάλιση και εκτύπωση των αντίστοιχων βεβαιώσεων οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για τον φάκελο της επιδοτούμενης από πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιχείρησης .
Μετά την διόρθωση όλων των σφαλμάτων οι ιστοσελίδα τίθεται προς έλεγχο από εργαλεία – οργανισμών όπως W3C HTML validator και Web accessibility evaluation tool ή AChecker και εκδίδονται βεβαιώσεις μηδενικών errors.
Η iservices αναλαμβάνει τη δημιουργία ιστοσελίδων προσαρμοσμένων για ΑΜΕΑ , σύμφωνα με το πρότυπο WSAG 2.0 και τις διαδικασίες που απαιτούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ.