Skip to content
Νέο eshop: Κίνδυνοι - Δυσκολίες & πως Αντιμετωπίζονται
Πίνακας περιεχομένων

Νέο eshop: Κίνδυνοι – Δυσκολίες & πως Αντιμετωπίζονται

Η έναρξη ενός νέου e-shop μπορεί να είναι μια συναρπαστική προσπάθεια, αλλά συνοδεύεται και από κινδύνους και δυσκολίες. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε μερικές από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες όταν ξεκινούν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους για να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη πορεία.

Ανταγωνισμός με καθιερωμένους κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά την έναρξη ενός νέου e-shop είναι ο ανταγωνισμός με ήδη καθιερωμένους κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτές οι εταιρείες έχουν ήδη δημιουργήσει μια βάση με πιστούς πελάτες ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν τεράστια budget για μάρκετινγκ, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους νεοεισερχόμενους να τους ανταγωνιστούν. Πέρα από τη δημοτικότητα και τις μεγάλες επενδύσεις στο μάρκετινγκ, χάρη στις μαζικές πωλήσεις έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους με αποτέλεσμα τα νέα e-shop να χρειάζεται να καλύψουν μεγάλη απόσταση για να γίνουν ανταγωνιστικά.

Πως αντιμετωπίζεται

Για να ανταγωνιστούν αυτούς τους γίγαντες, οι επιχειρηματίες πρέπει να διαφοροποιηθούν στην αγορά. Αυτό μπορεί να γίνει παρέχοντας μοναδικά προϊόντα, εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών ή μια ανώτερη εμπειρία χρήστη στο site τους. Η επένδυση στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO), τα social media και τα Google Ads βοηθούν σημαντικά τα νέα ηλεκτρονικά καταστήματα να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα και να προσελκύουν πελάτες.

 

Η iServices είναι από τις πρώτες εταιρείες που εξειδικεύεται στο SEO και έχει αναλάβει επιτυχώς την προώθηση SEO για 200+ ιστοσελίδες. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προώθηση του e-Shop σας με SEO.

Δημιουργία μιας αξιόπιστης επωνυμίας

Μια άλλη πρόκληση για την έναρξη ενός e-shop είναι η οικοδόμηση μιας αξιόπιστης επωνυμίας. Οι πελάτες είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τις αγορές από άγνωστα ηλεκτρονικά καταστήματα και μπορεί να διστάζουν να παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην σημερινή πραγματικότητα, όπου το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η κλοπή ταυτότητας είναι ανεξέλεγκτη.

Πως αντιμετωπίζεται

Για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη με τους πελάτες, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων πρέπει να επενδύσουν σε μέτρα ασφαλείας, όπως πιστοποιητικά SSL και ασφαλείς πύλες πληρωμής που κρυπτογραφούν τα δεδομένα πελατών. Θα πρέπει επίσης, να εμφανίζουν ευδιάκριτα στον ιστότοπό τους, πραγματικές κριτικές πελατών για να καθησυχάζουν τους πελάτες ότι είναι μια νόμιμη επιχείρηση. Οι κριτικές στα social media και στο Google Business επίσης βοηθούν να αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος.

Διαβάστε στα άρθρα μας: 

Οδηγός SEO για αρχάριους (2023)

Διαφήμιση Google Αds: Tι είναι & Kόστος (2023)

Διαχείριση αποθεμάτων και logistics

Η διαχείριση αποθεμάτων και logistics είναι μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες e-shop. Σε αντίθεση με τα φυσικά καταστήματα, τα e-shop δεν έχουν φυσική τοποθεσία για να αποθηκεύουν τα προϊόντα τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρουν μια αποθήκη ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης για να στεγάσουν το απόθεμά τους, κάτι που μπορεί να είναι ακριβό.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων πρέπει να διαχειρίζονται τις διαδικασίες αποστολής και εκπλήρωσης παραγγελίας. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι παραγγελίες εκτελούνται με ακρίβεια και έγκαιρα, και ότι οι πελάτες λαμβάνουν τα προϊόντα τους σε καλή κατάσταση. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μικρά ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν έχουν τους πόρους να επενδύσουν σε εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης αποθεμάτων και logistics.

Πως αντιμετωπίζεται

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορούν να αναθέσουν τη διαχείριση αποθέματος σε τρίτο πάροχο, ή να επενδύσουν σε ένα έτοιμο λογισμικό, για πιο εύκολη και ομαλή διαχείριση των διαδικασιών. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε eshop καθορίζεται και το κόστος.  

 

Πληρωμές & Απάτες

Η διαχείριση των πληρωμών και η αποφυγή απάτης είναι δύο επιπλέον προκλήσεις που πρέπει να γνωρίζουν στο ξεκίνημά τους οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων. Τα eshop πρέπει να διαθέτουν πολλαπλούς τρόπους πληρωμής και ταυτόχρονα να προστατεύουν τα δεδομένα των πελατών τους ώστε τα στοιχεία τους να παραμένουν κρυφά κι ασφαλή. Πρέπει επίσης, να είναι σε θέση να εντοπίζουν και να αποτρέπουν την απάτη, καθώς τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε δόλιες δραστηριότητες.

Πως αντιμετωπίζεται

Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων θα πρέπει να συνεργάζονται με αξιόπιστες πύλες πληρωμών και υπηρεσίες εντοπισμού απάτης. Θα πρέπει επίσης, να εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης και να παρακολουθούν τακτικά τον ιστότοπό τους για ύποπτη δραστηριότητα.

 

Εξυπηρέτηση πελατών & πολιτική επιστροφών

Η εξυπηρέτηση πελατών και η διαχείριση των επιστροφών είναι μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων. Σε αντίθεση με τα μαγαζιά, τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν μπορούν να βασίζονται σε προσωπικές αλληλεπιδράσεις για την επίλυση των προβλημάτων των πελατών τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουν σε εναλλακτικούς τρόπους εξυπηρέτησης πελατών, όπως chatbot, υποστήριξη μέσω email και τηλεφωνικές γραμμές.

Πως αντιμετωπίζεται

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων πρέπει να έχουν σαφή πολιτική επιστροφών αλλά και να είναι σε θέση να χειρίζονται τις επιστροφές και τις ανταλλαγές γρήγορα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των πελατών. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούν προϊόντα που μετακινουνται δύσκολα ή απαιτούν ειδικό χειρισμό στη μεταφορά ή αποθήκευση.

Βρείτε στο άρθρο μας έναν ολοκληρωμένο οδηγό προώθησης για την επιτυχία του νέου eshop σας

Υπηρεσίες iServices που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κατασκευή e-shop Θεσσαλονίκη
Διαφήμιση Google Ads Θεσσαλονίκη
Προώθηση SEO Ιστοσελίδας

Στρατηγικές για την μείωση κινδύνων σ’ ένα νέο e-shop

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες κατά την έναρξη ενός e-shop μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο των προϊόντων που πωλούνται, την αγορά-στόχο και την εμπειρία συν την τεχνογνωσία του επιχειρηματία. Για παράδειγμα, η έναρξη ενός ηλεκτρονικού καταστήματος που πουλάει είδη πολυτελείας μπορεί να έχει διαφορετικούς κινδύνους και προκλήσεις από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλάει καθημερινά είδη οικιακής χρήσης.

Παρά τις διαφορές, υπάρχουν ορισμένες γενικές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρηματίες για να μετριάσουν τους κινδύνους και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται σ’ ένα καινούριο e-shop. Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν:

 

Διεξαγωγή έρευνας αγοράς

Πριν ξεκινήσουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να διεξάγουν διεξοδική έρευνα αγοράς για να εντοπίσουν το κοινό-στόχο, τους ανταγωνιστές και τις τάσεις της αγοράς. Αυτό θα τους βοηθήσει να προσδιορίσουν εάν υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα τους και πώς μπορούν να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους.

 

Ανάπτυξη business plan

Ένα καλά ανεπτυγμένο επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και οργανωμένοι καθώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της έναρξης και της ανάπτυξης της επιχείρησής τους. Το σχέδιο πρέπει να περιγράφει τους στόχους του επιχειρηματία, την αγορά-στόχο, τις στρατηγικές μάρκετινγκ, τις οικονομικές προβλέψεις και τις λειτουργικές διαδικασίες.

 

Επένδυση σε σχεδιασμό και ανάπτυξη ιστοσελίδων υψηλής ποιότητας

Ένας ιστότοπος με επαγγελματική εμφάνιση μπορεί να βοηθήσει τα ηλεκτρονικά καταστήματα να αποκτήσουν αξιοπιστία και εμπιστοσύνη από τους πελάτες. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων θα πρέπει να επενδύσουν σε σχεδιασμό και ανάπτυξη ιστοτόπων υψηλής ποιότητας για να δημιουργήσουν ένα φιλικό προς τον χρήστη, ασφαλές και οπτικά ελκυστικό ηλεκτρονικό κατάστημα.

 

Άριστη εξυπηρέτηση πελατών

Η παροχή εξαιρετικής εξυπηρέτησης πελατών μπορεί να βοηθήσει τα ηλεκτρονικά καταστήματα να δημιουργήσουν μια πιστή βάση πελατών και να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους.

 

Δημιουργία ισχυρής διαδικτυακής παρουσίας

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων θα πρέπει να επενδύσουν στο SEO, στη διαφήμιση Google Ads, στο Social Media Marketing, και σε άλλα κανάλια διαδικτυακής διαφήμισης για να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας τους και να προσελκύσουν πελάτες. Θα πρέπει επίσης να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες για να δημιουργήσουν μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία.

Συμπερασματικά, η έναρξη ενός e-shop συνοδεύεται από κινδύνους και δυσκολίες, αλλά με προσεκτικό σχεδιασμό, σκληρή δουλειά και προθυμία προσαρμογής σε νέα δεδομένα, οι επιχειρηματίες μπορούν να πετύχουν στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Παραμένοντας συγκεντρωμένοι στους στόχους τους, επενδύοντας στους σωστούς πόρους και παρέχοντας εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή επωνυμία και να δημιουργήσουν μια πιστή βάση πελατών που θα εξελίξει την επιχείρησή τους για τα επόμενα χρόνια.

Αύξηση online πωλήσεων και traffic;
Αύξηση online πωλήσεων και traffic;

Μπορείτε να αυξήσετε τις online πωλήσεις και την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας άμεσα!

 Θέλετε να μάθετε πως?

Δείτε περισσότερα άρθρα μας
[custom_acf_data_career]

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας