Skip to content
Κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν ή φθηνά
Πίνακας περιεχομένων

Kατασκευή Ιστοσελίδας Δωρεάν (ή πολύ φθηνά): Τελικά αξίζει;

Είναι η δωρεάν κατασκευή ιστοσελίδας κάτι που αξίζει να εξετάσεις όταν θέλεις να αποκτήσεις (για πρώτη φορά) διαδικτυακή παρουσία;

Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα πλεονεκτήματα αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν με την επιλογή ενός “δωρεάν” ή πολύ φθηνού site είτε αυτό κατασκευαστεί με website builder τύπου wix και squarespace είτε από κάποιον web developer που προσφέρει υπερβολικά χαμηλές τιμές.

 

Λόγοι που κάποιος μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα δημιουργίας δωρεάν ιστοσελίδας  

Κάθε επιχείρηση στην σύγχρονη – μετά Covid εποχή πρέπει να έχει διαδικτυακή παρουσία. Αυτό θεωρείται πλέον δεδομένο. 

Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με πελάτες και να πουλάει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα ακόμη και αν δεν μπορεί να έχει το φυσικό κατάστημα ανοιχτό. 

Όμως η επιλογή εταιρίας για δημιουργία ιστοσελίδας ή κατασκευή Eshop μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκη διαδικασία.

Οι επιλογές είναι πολλές και οι τιμές ποικίλουν, ξεκινώντας από δωρεάν και φτάνοντας σε πολλές χιλιάδες ευρώ, αναλόγως βέβαια των λειτουργιών που θα διαθέτει η ιστοσελίδα και των στόχων που θα καλείται να επιτύχει. 

Όλα αυτά δυσκολεύουν τον καταναλωτή να ξεχωρίσει πόσα αξίζει πραγματικά να πληρώσει.

Έτσι είναι πιθανό να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερα να ξεκινήσει με ένα δωρεάν (ή πολύ φθηνό) site. 

Συνήθως αυτό συμβαίνει σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις: 

  1. Αν δεν έχει εμπειρία πάνω στο κομμάτι του διαδικτυακού επιχειρείν
  2. Αν το budget του είναι πολύ περιορισμένο 
  3. Aν θέλει να δημιουργήσει ένα part-time επιχειρηματικό εγχείρημα στο οποίο σκοπεύει να αφιερώνει λίγες ώρες

Είναι όμως συνετό να καταφύγει σε μια τέτοια λύση; Ποια είναι τα οφέλη αν επιλέξεις να μη δώσεις χρήματα ή να διαλέξεις πολύ οικονομικές λύσεις για την κατασκευή της ιστοσελίδας σου και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Σε αυτές τις ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσα απ’ αυτό το άρθρο και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα βοηθήσουν όσους βρίσκονται σε ανάλογο δίλημμα.

Ας ξεκινήσουμε!

Κατασκευή ιστοσελίδας “δωρεάν” με website builder

 

Ας είμαστε ειλικρινείς, σε όλους μας αρέσουν οι προσφορές και οι μεγάλες ευκαιρίες.

Ειδικά όταν μιλάμε για ένα deal που μας γλιτώνει από ένα μεγάλο ποσό σίγουρα νιώθουμε ικανοποιημένοι.

Έτσι η κατασκευή ιστοσελίδων με website builder όπως το wix, squarespace ή και από κάποιες ελληνικές εταιρείες development φαντάζει μια καλή ιδέα ειδικά για κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στο κομμάτι της διαδικτυακής παρουσίας.

Στην ουσία αυτές οι πλατφόρμες σε βοηθούν να δημιουργήσεις την ιστοσελίδα μόνος σου, προσφέροντας σου κάποιες έτοιμες σχεδιαστικές επιλογές και καθοδηγώντας τα βήματα σου.

Μπορείς να ξεκινήσεις δωρεάν ή με κάποια πολύ οικονομικά πακέτα (λίγα ευρώ το μήνα). Είναι αλήθεια ότι το μηδενικό κόστος είναι δελεαστικό, μήπως όμως κρύβει παγίδες;

Πάμε να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κατασκευής “δωρεάν” ιστοσελίδας με website builder. 

 

Πλεονεκτήματα κατασκευής ιστοσελίδας “δωρεάν” με website builder

  • Δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις στο web development και web design 

Όταν επιλέγεις να δημιουργήσεις την νέα ιστοσελίδα σου με website builder, παρότι εσύ είσαι αυτός που διαλέγει πως θα στηθεί δεν χρειάζεται να έχεις καθόλου γνώσεις ή εμπειρία στο web development και web design. 

Ο κώδικας “φτιάχνεται” από τον αλγόριθμο που υποστηρίζει αυτές τις πλατφόρμες και τα γραφιστικά είναι ήδη έτοιμα και εσύ απλά διαλέγεις αυτά που σου αρέσουν.

Στην πραγματικότητα αυτό το πρώτο πλεονέκτημα δεν έχει μεγάλη βαρύτητα αφού και στην περίπτωση που επιλέξεις την κατασκευή site με μια εταιρία web development το κατασκευαστικό και σχεδιαστικό κομμάτι θα το αναλάβουν οι developers και οι γραφίστες.

  • To site σου είναι έτοιμο γρήγορα 

Ένα πλεονέκτημα των website builder είναι ότι μπορείς να έχεις το website σου έτοιμο μέσα σε μερικές ώρες, ενώ στην περίπτωση μιας εταιρίας μπορεί να χρειαστεί από λίγες μέρες μέχρι κάποιους μήνες για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με το μέγεθος του project. 

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι στην περίπτωση των builder το σχεδιαστικό κομμάτι είναι ήδη έτοιμο και εσύ απλά πρέπει να “ανεβάσεις” το περιεχόμενο σου (κείμενα, φωτογραφίες, video κλπ.).

Στην περίπτωση που αναλάβει μια εταιρία την κατασκευή, θα χρειαστεί να δεις τα προσχέδια, να τα εγκρίνεις, να κάνεις παρατηρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού, να στείλεις περιεχόμενο και να εγκρίνεις το τελικό αποτέλεσμα. 

Δηλαδή, δημιουργείται μια συνεργασία μεταξύ της εταιρίας και του πελάτη ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Συμπέρασμα: Αν βιάζεσαι υπερβολικά πολύ ίσως το site με website builder να είναι η ιδανική λύση για σένα, αλλά σκέψου πρώτα, πως θα σου φαινόταν αν το φυσικό σου κατάστημα ήταν έτοιμο σε μερικές ώρες; Θα ήσουν σίγουρος για την ποιότητα του εγχειρήματος;

  • Νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο

Σίγουρα στην περίπτωση του builder εσύ είσαι αυτός που φτιάχνει την ιστοσελίδα άρα έχεις και μεγαλύτερο έλεγχο στον σχεδιασμό και στη δομή. 

Ίσως να νιώθεις καλύτερα αφού δεν χρειάζεται να μπεις σε διαδικασία συζήτησης με κάποιον developer για το πως θα στηθεί η δική σου ιστοσελίδα. 

Ωστόσο πρέπει να θυμάσαι ότι ένας επαγγελματίας developer, γραφίστας, ui/ux expert έχει δημιουργήσει εκατοντάδες website και μπορεί να αντιληφθεί σχεδιαστικές και λειτουργικές λεπτομέρειες που θα κάνουν το site σου καλύτερο και πιο αποδοτικό.

  • Πληρώνεις λιγότερα (;)

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, μάλλον σκέφτεσαι την δημιουργία site με website builder “δωρεάν” ή με κάποιο πολύ οικονομικό πακέτο. 

Είναι αλήθεια πως αν διαλέξεις μια από αυτές τις επιλογές θα πληρώσεις λιγότερα χρήματα από ότι αν πήγαινες σε κάποια οργανωμένη εταιρεία web development. 

Αυτή όμως είναι μόνο η μισή αλήθεια, αφού όπως θα δεις αργότερα, είναι πολύ πιθανό να αναγκαστείς να αυξήσεις τα κόστη σου σύντομα και να επιλέξεις πιο ακριβά πακέτα αν θέλεις το site σου να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες σου.

Αρά μακροπρόθεσμα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η κατασκευή ιστοσελίδας με website builder τύπου wix θα σου βγει πιο φθηνά αφού τα κόστη συσσωρεύονται και οι ανάγκες μεγαλώνουν.

 

Μειονεκτήματα κατασκευής ιστοσελίδας “δωρεάν” με builder

  • Απλό και επαναλαμβανόμενο design

Είναι απλό. Όταν ένα website builder προσφέρει έτοιμα template με μηδενική ή ελάχιστη δική σου παρέμβαση πρέπει να θεωρείς δεδομένο ότι το site σου θα μοιάζει με χιλιάδες άλλα. 

Μπορεί τα template να έχουν καλή αισθητική γιατί τα έχουν φτιάξει επαγγελματίες άλλα είναι λογικό ότι κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ανάγκες και το δικό της ξεχωριστό προφίλ και είναι σημαντικό αυτά να είναι ευδιάκριτα στην ιστοσελίδα της. 

Εν κατακλείδι, αν θέλεις να εντυπωσιάσεις το κοινό σου με την ιστοσελίδα σου είναι πολύ πιο δύσκολο να το πετύχεις με site φτιαγμένο από builder και μάλιστα με τα “δωρεάν” ή φθηνά πακέτα που προσφέρουν περιορισμένες επιλογές.

 

  • Τροποποιήσεις που τις πληρώνεις με υπεραξία

Αφού έχεις ξεκινήσει την κατασκευή της ιστοσελίδας σου δωρεάν ή πληρώνοντας ένα μικρό ποσό για το σχεδιασμό της έρχεται η ώρα που θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές ή τροποποιήσεις. 

Για παράδειγμα: Αφού έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας σου, αποφασίζεις ότι αξίζει να προσθέσεις και πεδίο εγγραφής σε newsletter για να προσεγγίσεις άτομα μέσω του email marketing.

Αυτές όμως δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο σου και για να πραγματοποιηθούν πρέπει να κάνεις upgrade πληρώνοντας περισσότερα. 

Αλλά και κάτι πιο απλό όπως η ανάρτηση προϊόντων, για το οποίο μπορεί να μην σε έχουν εκπαιδεύσει μπορεί να σε κάνει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Υπηρεσίες iServices που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κατασκευή e-shop Θεσσαλονίκη
Δημιουργία Ιστοσελίδας
Τεχνική Υποστήριξη Ιστοσελίδων & Eshop
  • Ανεπαρκές SEO 

Δυστυχώς τα περισσότερα δωρεάν website builder tools δεν είναι αρκετά SEO friendly, αν και έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις εργασίες προώθησης SEO που μπορεί να κάνει ένας SEO expert αφού δεν σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις custom βελτιστοποιήσεις σε όλα τα κομμάτια του site που χρειάζεται. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ιστοσελίδων που έχουν φτιαχτεί “δωρεάν” με builder να μην βγαίνουν ψηλά στις μηχανές αναζήτησης και συνεπώς να αδυνατούν να προσελκύσουν νέους πελάτες. 

Δηλαδή, οποίος δε γνωρίζει την επιχείρηση σου και το domain της δε θα μπορεί να τη βρει στο διαδίκτυο! 

SEO δεν είναι μόνο οι λέξεις-κλειδιά. Εάν δεν γνωρίζεις τους βασικούς παράγοντες για την προώθηση SEO ιστοσελίδας, διάβασε το οδηγό SEO για αρχάριους της iservices.

 

  • Τσουχτερές τιμές στο hosting

Όσοι έχουν ήδη “δοκιμάσει” κάποιο δωρεάν πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων ξέρουν τι εννοώ.

Είναι λογικό κάθε εταιρεία να ζητάει από τους πελάτες της και το hosting καθώς, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το site, λύνεται πιο εύκολα αν η ίδια εταιρεία διαχειρίζεται και τα δύο.

Όμως στην περίπτωση των φθηνών ή των δωρεάν ιστοσελίδων το μικρό κόστος σχεδιασμού πολλές φορές αντισταθμίζεται από πολύ μεγάλο κόστος στο hosting.

Για αυτό πριν συμφωνήσεις κοίταξε προσεκτικά τα “ψιλά” γράμματα γιατί ενδέχεται να σου ανεβάσουν κατακόρυφα το κόστος μετά από κάποιο διάστημα. 

 

  • Προβλήματα με το Domain

Ας υποθέσουμε ότι το όνομα της ιστοσελίδα σου (που κατασκευάστηκε με κάποια free builder πλατφόρμα) βρίσκεται ήδη στις κάρτες σου και σε όλα τα έντυπα της εταιρίας. 

Αφού όμως την έχεις σχεδιάσει δωρεάν και λειτουργεί για κάποιους μήνες (ή για μεγαλύτερο διάστημα) αποφασίζεις ότι ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα, μια επαγγελματική κατασκευή με πρόσθετες λειτουργίες ικανές να αποδώσουν. 

Εκείνη τη στιγμή μπορεί να προκύψει ένα ακόμη πρόβλημα:

Το domain δεν σου ανήκει (ανήκει στην free builder πλατφόρμα και δεν μπορείς να το πάρεις), όποτε πρέπει να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή με νέο domain.

Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για subdomain που έχει ως κατάληξη το όνομα της πλατφόρμας, π.χ. “domain.freewebsitebuilder.χχχ” το οποίο φυσικά δε δείχνει καθόλου επαγγελματικό.

Σε κάθε περίπτωση ξεκινάς εκ του μηδενός έχοντας χάσει χρόνο και χρήμα.

Αυτό δεν συμβαίνει με όλες τις πλατφόρμες αλλά συμβαίνει με αρκετές, για αυτό είναι συνετό να το ερευνήσεις καλά πριν ακολουθήσεις αυτή την επιλογή. 

Κατασκευή ιστοσελίδας “πολύ φθηνά” από web developer

Όλοι έχουμε δει στο διαδίκτυο διαφημίσεις που προσφέρουν κατασκευή ιστοσελίδας σε εξωπραγματικά φθηνές τιμές ή έχουμε κάποιον γνωστό γνωστού που υπόσχεται ότι φτιάχνει site με 200 ευρώ. 

Όσο δελεαστική και αν είναι αυτή η τιμή πρέπει να σε βάλει σε σκέψεις. 

 

Πως μπορεί κάποιος να προσφέρει δημιουργία ιστοσελίδας σε τόσο χαμηλές τιμές; 

Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διαφορετικούς λόγους όπως: 

  • Ο web developer που αναλαμβάνει το project είναι ακόμα στο ξεκίνημα της καριέρας του και χρησιμοποιεί τις πολύ χαμηλές τιμές ως ένα τρόπο να του εμπιστευτούν project για να αποκτήσει εμπειρία.
  • Ο web developer κάνει ευκαιριακά αυτή τη δουλειά για να βγάλει κάποια χρήματα και δεν παρέχει καμία τεχνική υποστήριξη μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας.
  • Ο web developer – εταιρία που προσφέρει αυτή την τιμή χρησιμοποιεί έτοιμα theme και απλά ανεβάζει το logo και λίγο από το περιεχόμενο σου χωρίς να κάνει καμιά αισθητική ή λειτουργική παρέμβαση.
  • Η τιμή είναι “εικονική”. Δηλαδή μπορεί να υπόσχεται ιστοσελίδα με 200 ευρώ αλλά για να γίνει λειτουργική το κόστος να “ανεβαίνει” σημαντικά.

Πλεονεκτήματα κατασκευής ιστοσελίδας “πολύ φθηνά” από web developer 

  • Μικρότερο Κόστος

Επιλέγοντας να αναθέσεις τη δημιουργία του website σου σε κάποιον web developer ή εταιρία που υπόσχεται μια πολύ χαμηλή τιμή, το φυσικό πλεονέκτημα είναι ότι θα πληρώσεις λιγότερα. 

Εννοείται πως δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό ή κακό και αν θα σε αφήσει ικανοποιημένο. 

Ακόμη και ένας νέος developer μπορεί να έχει τις απαραίτητες γνώσεις και πολύ καλή αισθητική ώστε να δημιουργήσει μια ωραία ιστοσελίδα, ωστόσο αν “βλέπεις” μακροπρόθεσμα και θες να δημιουργήσεις μια κορυφαία ιστοσελίδα που αποδίδει θα δεις ότι υπάρχουν σημαντικά μειονεκτήματα στο να επιλέξεις κατασκευή site σε τόσο χαμηλή τιμή. 

 

Μειονεκτήματα κατασκευής ιστοσελίδας “πολύ φθηνά” από web developer 

  • Η έλλειψη τεχνικής υποστήριξης 

 Ένας web developer ή μια εταιρία που προσφέρει τόσο χαμηλές τιμές αποκλείεται να έχει τις υποδομές αλλά και τον χρόνο να υποστηρίξει εσένα και την ιστοσελίδα σου σε ότι θέμα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Αν δημιουργηθούν προβλήματα ή πρέπει να κάνεις αναβαθμίσεις προετοιμάσου να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη. 

Επίσης ένας developer που δουλεύει μόνος του μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει τόπο κατοικίας ή να βρει μια νέα δουλεία και να μην μπορεί να σε υποστηρίξει καθόλου.

 

  • Το απλό design και development της ιστοσελίδας

Μια τόσο χαμηλή τιμή συνεπάγεται ότι συμπεριλαμβάνει χρήση έτοιμων theme και kit με ελάχιστη (ή καθόλου) παρέμβαση από την πλευρά του developer. 

Μην περιμένεις custom γραφιστική δουλεία ή προσεγμένο interface για το καλύτερο user experience.

 

  • Ανεπαρκές SEO (και εδώ)

Το καλό SEO απαιτεί αρκετό χρόνο, γνώσεις και δημιουργία στοχευμένου περιεχομένου ώστε να αποδώσει και να βγαίνει μια σελίδα ψηλά στις μηχανές αναζήτησης. 

Με τόσο χαμηλές τιμές, πρέπει να θεωρείς δεδομένο ότι η ιστοσελίδα σου όχι απλά δεν θα έχει καλό SEO αλλά δεν θα έχει καθόλου SEO. Για να καταλάβεις καλύτερα την σημαντικότητα του SEO στην απόδοση μιας ιστοσελίδας, διάβασε το άρθρο μας με τίτλο “γιατί το eshop σου εμφανίζεται χαμηλά στα αποτελέσματα της Google“.

 

  • Λιγότερη εξειδίκευση

Συνήθως όταν βλέπεις μια τόσο χαμηλή τιμή μπορείς να είσαι σίγουρος ότι είναι ένα άτομο που επιμελείται τη δημιουργία της ιστοσελίδα σου, αλλιώς δε θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή η τιμή. 

Οι εταιρίες που έχουν τιμές ανάλογες του ανταγωνισμού συνήθως έχουν εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο εργάζεται σε διαφορετικά κομμάτια ενός project έτσι ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. 

Web developers για τον κώδικα, graphic designer για τα γραφιστικά, UX expert για τη λειτουργικότητα, SEO expert και digital marketer για τη Google, το email marketing και τα social media.

 

Αξίζει η δωρεάν (ή πολύ φθηνή) ιστοσελίδα: τελικό συμπέρασμα 

Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που θα το βγάλει ο κάθε πελάτης μόνος του ανάλογα τους στόχους του και το budget που διαθέτει. 

Εμείς σαν εταιρεία πιστεύουμε ότι η κατασκευή site δωρεάν (ή πολύ φθηνά) είτε με χρήση website builder είτε από κάποιον developer, μπορεί να αποτελεί την καλύτερη επιλογή μόνο στις περιπτώσεις που έχεις εξαιρετικά χαμηλό budget, που θέλεις να φτιάξεις ένα site εύκολα και γρήγορα χωρίς να σε ενδιαφέρει πολύ το αισθητικό αποτέλεσμα κι η λειτουργικότητα ή αν δεν έχεις μακροπρόθεσμους στόχους για αυτό το εγχείρημα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση αξίζει να δώσεις κάποια παραπάνω χρήματα γνωρίζοντας ότι την κατασκευή της ιστοσελίδας σου την έχουν αναλάβει έμπειροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα είναι εκεί για σένα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού αλλά και μετά το πέρας του project καθώς η after sales υποστήριξη είναι εξαιρετικά σημαντική.

Κάνε έρευνα αγοράς, αξιολόγησε τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδων, eshop, mobile apps και βρες αυτή που σου ταιριάζει και πιστεύεις ότι μπορεί να σου προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια ανταγωνιστική τιμή.

Αύξηση online πωλήσεων και traffic;
Αύξηση online πωλήσεων και traffic;

Μπορείτε να αυξήσετε τις online πωλήσεις και την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας άμεσα!

 Θέλετε να μάθετε πως?

Δείτε περισσότερα άρθρα μας
[custom_acf_data_career]

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας