Skip to content
Τι είναι το wordpress
Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το WordPress ; Και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του

 

Είτε αναρωτιέσαι τι είναι το WordPress για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, είτε ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις την δική σου ιστοσελίδα και θες να γνωρίζεις τα συν και τα πλην αυτής της πλατφόρμας, αυτό το άρθρο θα σε καλύψει απόλυτα. 

 

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.

 

Τι είναι WordPress (ορισμός)

H απλουστευμένη εξήγηση: Το WordPress είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων και blog αφού 40% των ιστοτόπων παγκοσμίως έχουν δημιουργηθεί με αυτό. 

 

Δηλαδή 1 στις 4 ιστοσελίδες που συναντάς στο διαδίκτυο είναι πιθανότατα φτιαγμένη με WordPress. 

 

Η λίγο πιο σύνθετη εξήγηση: To WordPress είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System), ανοιχτού λογισμικού, που φτιάχτηκε με PHP (γλώσσα προγραμματισμού) το 2003.

 

Δηλαδή, είναι ένα εργαλείο που κάνει πιο εύκολη την διαχείριση και παραμετροποίηση της ιστοσελίδας σου, ακόμα και αν δεν ξέρεις να γράφεις κώδικα. 

 

Μάλιστα, είναι εντελώς δωρεάν να το χρησιμοποιήσεις και να το τροποποιήσεις. Χιλιάδες προγραμματιστές και wed designers σε όλο τον κόσμο δουλεύουν πάνω στο WordPress, δημιουργώντας πανέμορφα και λειτουργικά template και themes για κάθε είδους ιστοσελίδα.

 

Τι είδους ιστοσελίδες μπορούν να φτιαχτούν με WordPress;

Το WordPress δεν έχει κάποιο περιορισμό και μπορείς να φτιάξεις με αυτό ότι ιστοσελίδα επιθυμείς. 

Πιο αναλυτικά με WordPress μπορείς να φτιάξεις: 

 

 • Προσωπικές ιστοσελίδες
 • Εταιρικές ιστοσελίδες
 • Ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop)
 • Blogs 
 • Επαγγελματικά και Καλλιτεχνικά Portfolios 
 • Ιστοσελίδες ξενοδοχείων με booking engine
 • Ιστοσελίδες με λειτουργία online κρατήσεων (tour operators, rental car, rental boats κ.α.)
 • Ιστοσελίδα με πλατφόρμα delivery για εστιατόρια & fast food
 • Ιατρικές ιστοσελίδες
 • E-learning ιστοσελίδες με ενσωμάτωση πλατφόρμας LMS
 • Marketplaces
 • Ιστοσελίδες καταλόγων και αγγελιών
 • Πολλές άλλες θεματικές ιστοσελίδες σε απεριόριστο αριθμό κατηγοριών

 

Tα πλεονεκτήματα του WordPress

Τώρα που έμαθες τι ακριβώς είναι το WordPress και τι μπορείς να φτιάξεις με αυτό, μπορεί να σκέφτεσαι αν αξίζει να το επιλέξεις έναντι κάποιας άλλης πλατφόρμας. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα του. 

 

Το WordPress είναι δωρεάν

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το WordPress είναι μια πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού, που σημαίνει ότι είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους να το χρησιμοποιήσουν και να το τροποποιήσουν. 

 

Φυσικά για να κάνεις custom παρεμβάσεις και να φέρεις κάποιο theme το WordPress στα μέτρα σου, πρέπει να έχεις γνώσεις προγραμματισμού ή να αναθέσεις αυτό το κομμάτι σε μια εταιρεία web development όπως η iservices. 

 

Μερικά ακόμα κόστη που πρέπει να υπολογίσεις είναι η αγορά template ή theme, ή η custom παραμετροποίηση ή σχεδίασή του, το hosting και η αγορά του domain. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι αφενός με το wordpress δεν πληρώνεις μηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές ή άλλα κρυμμένα κόστη. Αφετέρου γνωρίζεις ότι χιλιάδες προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο δουλεύουν για να το βελτιώνουν και να το εκσυγχρονίζουν και ότι το λογισμικό των αναβαθμίσεών του είναι δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να είσαι βέβαιος ότι η ιστοσελίδα σου θα παραμένει σύγχρονη και ασφαλής. 

 

Το WordPress χρησιμοποιείται από χιλιάδες developers

Δηλαδή μπορείς να νιώθεις την ασφάλεια ότι αν για κάποιο λόγο δεν μείνεις ευχαριστημένος από την εταιρεία ή τον developer που σου έφτιαξε την ιστοσελίδα, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε κάποια άλλη εταιρεία. 

 

Το WordPress είναι εύχρηστο

Ακόμη και αν είσαι αρχάριος σε ότι έχει να κάνει με το διαδίκτυο, μπορείς να νιώθεις σιγουριά ότι όταν η ιστοσελίδα σου είναι έτοιμη, θα μπορείς να την διαχειριστείς με ευκολία, ώστε να ανεβάζεις περιεχόμενο, άρθρα και προϊόντα, χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις κάποιον για αυτό. 

 

Φυσικά ο βαθμός ευκολίας μπορεί να φαίνεται διαφορετικός για κάθε άτομο, αλλά είναι κοινά αποδεκτό ότι το WordPress είναι πιο απλό σε σχέση με άλλες πλατφόρμες διαχείρισης (βλέπε Drupal, Joomla ή πλατφόρμες κλειστού λογισμικού). Με λίγα λόγια αν είσαι στοιχειωδώς εξοικειωμένος με τον υπολογιστή σου μπορείς να υποστηρίζεις και την ιστοσελίδα ή το e-shop σου.

 

Το WordPress έχει χιλιάδες plugin

Τα plugin είναι προγράμματα που μπορούν να προστεθούν στο βασικό λογισμικό του WordPress και να προσθέσουν περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες στο site και το eshop σου. Υπάρχουν χιλιάδες plugins για κάθε είδους λειτουργία που μπορούν να προστεθούν στην ιστοσελίδα σου ως puzzle.

 

Το WordPress είναι ιδανικό για SEO

Χάρη στα πολλά plugin που έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα για SEO (όπως το Rank Math ή το Yoast), είναι εύκολο να κάνεις τις κατάλληλες βελτιστοποιήσεις στο site σου και να ανέβεις στην κορυφή της Google. Βέβαια δεν αρκεί αυτό, αφού χρειάζεται και κατάλληλο περιεχόμενο, αλλά τα εργαλεία SEO υπάρχουν και είναι εύχρηστα και αποτελεσματικά.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την προώθηση ιστοσελίδων με SEO, γιατί είναι τόσο σημαντικό, αλλά και ποιοι είναι οι παράγοντες που παίζουν μεγαλύτερη σημασία, διάβασε τον νέο “οδηγό SEO για αρχάριους“.

 

Το WordPress έχει χιλιάδες themes και templates

Δηλαδή έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε χιλιάδες πανέμορφα και λειτουργικά προσχέδια, που μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για τη δημιουργία της ιστοσελίδας σου. 

 

Για παράδειγμα αν είσαι γιατρός μπορείς να βρεις πολλά όμορφα themes που έχουν φτιαχτεί ειδικά για ιατρικές ιστοσελίδες. Επιλέγεις αυτό που είναι πιο κοντά στο γούστο και στην αισθητική σου και μετά είναι δουλεία του developer να το μετατρέψει ακριβώς σε αυτό που έχεις ονειρευτεί εσύ για τη δική σου ιστοσελίδα. Βέβαια το κόστος του developing αλλάζει αναλόγως με την custom παραμετροποίηση του template (μπορείς να επιλέξεις και πιστή εφαρμογή του).

 

Το WordPress είναι ασφαλές

Ακριβώς επειδή χρησιμοποιείται από χιλιάδες developers παγκοσμίως, ενημερώνεται διαρκώς με νέα πρωτόκολλα ασφαλείας και θεωρείται μια πολύ ασφαλής πλατφόρμα. 

Για να μάθεις περισσότερα για την ασφάλεια των ιστοσελίδων διάβασε το άρθρο μας με τίτλο “τι είναι SSL“.

 

Το WordPress είναι responsive

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η mobile εκδοχή μιας ιστοσελίδας είναι πιο σημαντική από ποτέ, αφού όλο και περισσότεροι χρήστες (τουλάχιστον το 50 %) χρησιμοποιούν το κινητό τους για να μπουν στο διαδίκτυο. Έτσι είναι πολύ θετικό ότι η συντριπτική πλειονότητα των WordPress themes είναι responsive και πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να είναι το site σου mobile friendly. 

 

Το WordPress σήμερα

Το 2021 το WordPress αποτελεί την νούμερο ένα πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου παγκοσμίως αφού 39,6% των site τρέχουν με αυτό. Μάλιστα έχει 4% και 5% αύξηση των ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν WordPress τα τελευταία δύο χρόνια. 

 

Είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης με όλο και περισσότερους developers και χρήστες να το εμπιστεύονται. Όσο μεγαλώνει η κοινότητα του WordPress τόσο ελαχιστοποιούνται και οι όποιες αδυναμίες της πλατφόρμας υπήρχαν στο παρελθόν. 

 

Αξίζει να φτιάξω την ιστοσελίδα μου με WordPress;

Και πάμε στο μεγάλο ερώτημα. 

 

Αξίζει άραγε να κατασκευάσεις την ιστοσελίδα σου με WordPress; Αυτό είναι ένα υποκειμενικό ερώτημα και θα λάβεις διαφορετικές απαντήσεις αναλόγως ποιόν θα ρωτήσεις. 

 

Οι εταιρείες web design και development δεν δουλεύουν όλες με την ίδια πλατφόρμα και συνήθως επιλέγουν να υποστηρίζουν σθεναρά τη δική τους επιλογή και να κακολογούν τις υπόλοιπες.

 

Εμείς στην iservices δημιουργούμε ιστοσελίδες με διάφορες πλατφόρμες και για αυτό το λόγο αναγνωρίζουμε ότι μπορείς να έχεις ένα κορυφαίο αποτέλεσμα με πολλές CMS. Αλλά στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων προτείνουμε στους πελάτες μας το WordPress ως καλύτερη, σύγχρονη και πιο αξιόπιστη επιλογή. 

 

Και αυτό γιατί είναι μια πλατφόρμα με τεράστιες δυνατότητες, εύχρηστη και ασφαλής και το πιο σημαντικό από όλα, δεν σας δεσμεύει. 

 

Μπορείς να φτιάξεις ένα πανέμορφο και λειτουργικό site ακόμα και αν έχεις χαμηλό budget και μπορείς πάντα να νιώθεις την ασφάλεια ότι υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες και developers που μπορούν να το υποστηρίξουν. 

 

Αλλά ακόμη και να θέλεις να ξεχωρίζεις μπορούμε να δημιουργήσουμε την ιστοσελίδα σου με wordpress CMS και custom σχεδιασμό.

 

Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για τις δυνατότητες του WordPress και πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις προς όφελος της επιχείρησης σου, επικοινωνήστε μαζί μας. Στην iservices έχουμε φτιάξει πάνω από 400 ιστοσελίδες και eshop με WordPress και ξέρουμε ακριβώς πως να το προσαρμόσουμε στα μέτρα κάθε επιχείρησης για να είναι 100% αποδοτικό. 

Αλλά ακόμη κι αν προτιμάς κάποια άλλη πλατφόρμα όπως Joomla για ιστοσελίδα ή Magento για eshop έχουμε την εμπειρία και τις λύσεις που χρειάζεσαι και θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε. 

 

Εάν ενδιαφέρεσαι για κατασκευή eshop και δε ξέρεις ποια πλατφόρμα είναι καλύτερη για την επιχείρησή σου, διάβασε το νέο άρθρο μας με τίτλο “woocommerce vs shopify” που συγκρίνει και αναλύει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματhttps://iservices.gr/blog/2021/07/19/woocommerce-vs-shopify/α ανάμεσα στις δύο πλατφόρμες.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας