Skip to content
Στατικές και δυναμικές ιστοσελίδες
Πίνακας περιεχομένων

Δυναμικές Ιστοσελίδες vs Στατικές Ιστοσελίδες: Ποια η Διαφορά

 

Εάν δραστηριοποιείστε επαγγελματικά στο διαδίκτυο ή ψάχνετε πληροφορίες για να κατασκευάσετε την δική σας ιστοσελίδα, σίγουρα θα έχετε “πέσει” πάνω στους όρους στατική και δυναμική ιστοσελίδα.  

Οι όροι αυτοί δεν είναι καινούριοι, ωστόσο υπάρχει ακόμα αρκετός κόσμος που δεν ξέρει ποια ιστοσελίδα ονομάζεται δυναμική, ποια στατική και τις διαφορές ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. 

Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε το τοπίο και να απαντήσουμε σε ενδεχόμενα ερωτήματά σας! 

Δυναμικές vs Στατικές Ιστοσελίδες: Χαρακτηριστικά και Διαφορές

Χαρακτηριστικά Στατικής Ιστοσελίδας

Οι στατικές ιστοσελίδες αποτελούνται από έναν σταθερό και αμετάβλητο αριθμό σελίδων που περιέχει μια συγκεκριμένη δομή και περιεχόμενο. Η δομή της στατικής ιστοσελίδας “φτιάχνεται” από τους web developers με HTML κώδικα και συνήθως προστίθενται χρώματα και κάποιο style με CSS. Τα αρχεία HTML της στατικής ιστοσελίδας στέλνονται στον browser του χρήστη, όπως ακριβώς είναι αποθηκευμένα. 

Αφότου μια στατική σελίδα δημοσιευτεί, η δομή και το περιεχόμενο της μένει σταθερό και οι χρήστες που την επισκέπτονται βλέπουν πάντα το ίδιο περιεχόμενο. Για παράδειγμα μία στατική ιστοσελίδα δεν μπορεί αν αλλάζει γλώσσα αναλόγως από την χώρα που βρίσκεται ό χρήστης, όπως μπορεί να γίνει σε μία δυναμική. 

Εάν ο ιδιοκτήτης της θελήσει να προσθέσει κείμενα ή φωτογραφίες ή να αλλάξει μέρος του περιεχομένου θα πρέπει να το αναθέσει στον developer που την δημιούργησε καθώς κάθε εργασία γίνεται με χρήση κώδικα και απαιτούνται γνώσεις προγραμματιστή. Δηλαδή σε μια στατική ιστοσελίδα για να γίνει κάποια αλλαγή ή να προστεθούν νέες πληροφορίες, ο μόνος τρόπος είναι να γίνουν χειροκίνητα αλλαγές στον HTML κώδικα από τον web developer. 

Αυτό σημαίνει ότι ένας “απλός” χρήστης του διαδικτύου που δεν έχει εμπειρία με κώδικα δεν μπορεί να κάνει τις αλλαγές μόνος του. Επίσης σημαίνει ότι αν πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και να προστεθεί πολύ περιεχόμενο σε μια στατική ιστοσελίδα, πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και το κόστος θα τείνει να είναι ασύμφορο. 

Πλεονεκτήματα Στατικής Ιστοσελίδας

  • Οι στατικές ιστοσελίδες συνήθως είναι πιο ασφαλείς
  • Οι στατικές ιστοσελίδες είναι πιο φθηνές 
  • Επειδή συνήθως είναι πολύ απλή, μια στατική ιστοσελίδα φορτώνει πιο γρήγορα
  • Είναι πιο εύκολο να “επαναφέρεις” μια στατική ιστοσελίδα που έχει “πέσει”
  • Οι στατικές ιστοσελίδες δεν απαιτούν πολύπλοκα λογισμικά
  • Έχουν χαμηλό κόστος hosting

 

Μειονεκτήματα Στατικής Ιστοσελίδας

  • Συνήθως υστερούν στην εμφάνιση (γραφιστικό κομμάτι)
  • Δεν αλληλοεπιδρούν με τους επισκέπτες και δεν τους προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες
  • Οι αλλαγές και ανανεώσεις στο περιεχόμενο και στη δομή είναι δύσκολες, χρονοβόρες και κοστοβόρες
  • Είναι δύσκολο να τις “μεγαλώσεις” και να προσθέσεις νέες λειτουργίες αφότου έχουν κατασκευαστεί
  • Υστερούν στο κομμάτι των digital marketing λειτουργιών

Διαβάστε ακόμη ποια είναι τα 9 συνηθέστερα είδη ιστοσελίδων που θα συναντήσετε στο διαδίκτυο.

 

 

Χαρακτηριστικά Δυναμικής Ιστοσελίδας 

H δυναμική ιστοσελίδα “τραβάει” τις πληροφορίες και το περιεχόμενο της από μια βάση δεδομένων (συνηθώς την mySQL) σε πραγματικό χρόνο, σε αντίθεση από την στατική που έχει όλες τις πληροφορίες αποθηκευμένες πάνω στο αρχείο της.  

Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως ποιες πληροφορίες χρειάζεται ο εκάστοτε επισκέπτης, μπορεί να του “δείξει” διαφορετικό περιεχόμενο, γεγονός που την καθιστά διαδραστική και πιο “ζωντανή” από μια στατική ιστοσελίδα.  

Για να κατασκευαστεί μια δυναμική ιστοσελίδα χρειάζονται γνώσεις PHP, Python ή C# για το backend ενώ το frontend συνηθώς σχεδιάζεται και επεξεργάζεται με την βοήθεια κάποιου CMS (Content Management System) όπως το WordPress, το Magento, το Shopify και άλλα.  

Όλες οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν κάποιο CMS για την διαχείριση και επεξεργασία του περιεχομένου είναι αναγκαστικά δυναμικές.  

Ωστόσο έχουν και άλλες δυνατότητες και πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα μια δυναμική ιστοσελίδα καταλαβαίνει από που έρχεται ο χρήστης και του δείχνει το περιεχόμενο στην γλώσσα του ή ένα δυναμικό Eshop μπορεί να δείχνει προτάσεις και προσφορές στον καταναλωτή με βάση προηγούμενες αγορές του. 

Αναρωτιέστε ποιο CMS να επιλέξετε για το Eshop σας; Διαβάστε το άρθρο Woocommerce vs Shopify: τι να επιλέξετε.

 

Πλεονεκτήματα Δυναμικής Ιστοσελίδας

  • Πολύ περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες από μια στατική ιστοσελίδα
  • Είναι διαδραστική και μπορεί να δείχνει περιεχόμενο με βάση τις ανάγκες του χρήστη
  • Οι δυναμικές ιστοσελίδες είναι, κατά κανόνα, ή μπορεί να γίνουν πολύ πιο εντυπωσιακές 
  • Η επεξεργασία του περιεχομένου τους είναι πολύ εύκολη ακόμα και από κάποιον έχει βασικές γνώσεις χρήσης διαδικτύου και υπολογιστή και φυσικά δεν απαιτείται να είναι developer
  • Μπορούν να την επεξεργάζονται πολλοί χρήστες ταυτόχρονα
  • Είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν μεγάλες αλλαγές στον σχεδιασμό και να προστεθούν νέες λειτουργίες
  • Προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες για λειτουργίες digital marketing που θα προσελκύσουν νέους επισκέπτες

Μειονεκτήματα Δυναμικής Ιστοσελίδας

  • Είναι πιθανόν να έχουν χαμηλότερη ταχύτητα φόρτωσης από μια στατική ιστοσελίδα, καθώς είναι πιο σύνθετες και κυρίως να έχουν πολλές λειτουργίες ή βαρύ περιεχόμενο
  • Το κόστος κατασκευής τους μπορεί να είναι μεγαλύτερο από μια στατική (εξαρτάται και από το μέγεθος και τις λειτουργίες της ιστοσελίδας) 

Υπηρεσίες iServices που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Κατασκευή e-shop Θεσσαλονίκη
Web Design Θεσσαλονίκη
Δημιουργία Ιστοσελίδας

Στατικές Ιστοσελίδες vs Δυναμικές Ιστοσελίδες: Τι να επιλέξω

Εάν θέλετε να κατασκευάσετε μια πολύ απλή ιστοσελίδα που να έχει κάποια στοιχεία για την επιχείρηση σας αλλά να μην ασχοληθείτε ποτέ μαζί της, μπορείτε να επιλέξετε στατική ιστοσελίδα αν και σε αυτή την περίπτωση ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αφού δεν αποκλείεται μελλοντικά να θελήσετε να την εξελίξετε.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι μονόδρομος η επιλογή δυναμικής ιστοσελίδας. Ουσιαστικά, το δίλημμα στατική ή δυναμική ιστοσελίδα πλέον έχει αποδυναμωθεί, με την εξέλιξη της τεχνολογίας. 

Εάν σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε website ή Eshop που θα είναι εντυπωσιακό, λειτουργικό και θα μπορεί να αλληλεπιδρά με τους πελάτες και επισκέπτες σας και το οποίο θα μπορείτε να διαχειρίζεστε εύκολα οι ίδιοι μέσω CMS (όπως WordPress ή Magento) χωρίς να χρειάζεται να απευθύνεστε κάθε φορά σε web developer τότε η επιλογή είναι μόνο μία: Δυναμική ιστοσελίδα, καλοσχεδιασμένη, γρήγορη, εύχρηστη με καλό στοχευμένο SEO.

Στην iServices πλέον κατασκευάζουμε μόνο δυναμικές ιστοσελίδες είτε με αξιοποίηση σχεδιαστικού προτύπου (theme) είτε custom, γιατί απλά είναι πολύ πιο εντυπωσιακές, εύχρηστες, λειτουργικές και αναβαθμίσιμες για τους πελάτες μας, οι οποίοι εύκολα να τις διαχειριστούν, να τροποποιήσουν ή να προσθέσουν περιεχόμενο. Εύκολα επίσης μπορούμε να προσθέσουμε απεριόριστες επιπλέον λειτουργίες, να συνδέσουμε και να αξιοποιήσουμε εργαλεία web marketing, ώστε να αποδώσουν για τους ιδιοκτήτες τους. Ακόμη και για την πιο απλή και οικονομική ιστοσελίδα, η δημιουργία δυναμικής εξασφαλίζει την προοπτική αλλαγών ή εξέλιξης.

 

 

Αύξηση online πωλήσεων και traffic;
Αύξηση online πωλήσεων και traffic;

Μπορείτε να αυξήσετε τις online πωλήσεις και την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας άμεσα!

 Θέλετε να μάθετε πως?

Δείτε περισσότερα άρθρα μας
[custom_acf_data_career]

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας