Skip to content
Τι είναι το ux / ui design
Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι UX & UI Design

UX/UI design είναι ένας όρος που ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια όταν μιλάμε για δημιουργία ιστοσελίδας, κατασκευή Eshop και κατασκευή mobile εφαρμογών. Developers και marketers τονίζουν την αξία του UX και UI για τη δημιουργία σύγχρονων ιστοσελίδων και εφαρμογών ικανών να αποδώσουν. 

 

Πολλοί όμως ακόμα αναρωτιούνται τι είναι UX και UI design, αν είναι πράγματι σημαντικά, αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο όρων ή αν είναι συνώνυμα καθώς συνηθώς αναφέρονται μαζί στο ίδιο ακρωνύμιο. 

 

Αν έχετε κι εσείς τις ίδιες απορίες, βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Σ’ αυτό το άρθρo θα μάθετε τι είναι UX design, τι είναι UI design και πως, δίνοντας έμφαση στο κάθε ένα από αυτά, μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στο διαδίκτυο.

 

Τι είναι το UI Design; 

Το “UI design” σημαίνει “user interface design” και στα Ελληνικά μεταφράζεται ως γραφική διεπαφή του χρήστη

 

Με πιο απλά λόγια, αφορά όλα τα γραφικά στοιχεία σε μια ψηφιακή εφαρμογή και καθορίζει πως αυτά σχεδιάζονται και συνδυάζονται έτσι ώστε να δώσουν το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα για τον χρήστη. 

 

O UI designer είναι ο γραφίστας που επιλέγει τα χρώματα που πρέπει να επιλεχθούν για ένα website, πως αυτά θα συνδυαστούν στις διάφορες ενότητες της ιστοσελίδας, τι χρώμα και μέγεθος θα έχουν τα κουμπιά για να ξεχωρίζουν, τι μέγεθος φωτογραφιών ταιριάζει καλύτερα σε κάθε ενότητα της ιστοσελίδας, ποια γραμματοσειρά πρέπει να επιλεχθεί και πόσο κενό πρέπει να υπάρχει μεταξύ των επικεφαλίδων και των κειμένων ώστε να αναδεικνύουν την ιστοσελίδα και να διαβάζονται με ευκολία από τους επισκέπτες.  

 

Ακόμη ο UI designer πρέπει να συνεργαστεί αρμονικά με τους developers και να σχεδιάσει transitions, animations και οποιοδήποτε άλλο οπτικό στοιχείο μπορεί να περιέχει η σελίδα έτσι ώστε να εμφανίζεται στον χρήστη με τον πλέον εντυπωσιακό και καλαίσθητο τρόπο. 

 

Τι είναι το UX Design; 

Το “UX” σημαίνει “user experience” δηλαδή η εμπειρία που δημιουργείται στον χρήστη όταν αλληλοεπιδρά με μια ιστοσελίδα ή με μια ψηφιακή εφαρμογή. 

 

Ο UX designer ασχολείται επίσης με το σχεδιασμό και τη δομή της ιστοσελίδας αλλά σε αντίθεση με το UI designer που ενδιαφέρεται για το αισθητικό αποτέλεσμα, αυτός επιφορτίζεται στο να συνδυάσει όλα τα στοιχεία με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι όσο πιο λειτουργικά γίνεται. 

 

Στόχος του είναι να μπορεί ο χρήστης να βρει αυτό που ψάχνει όσο γίνεται πιο εύκολα και χωρίς να απαιτούνται πολλά κλικ, να μπορεί να “οδηγηθεί” στις σελίδες και στα πεδία που “φέρνουν¨ λεφτά στην επιχείρηση ή στην πληροφορία ή στο προϊόν που αναζητά. Εύκολα επίσης θα πρέπει να φτάνει στις σελίδες προϊόντων, επικοινωνίας και υπηρεσιών και συνολικά να κάνει τον χρήστη να νιώσει την περιήγηση ως μια ευχάριστη ψηφιακή εμπειρία. 

 

[ult_buttons btn_title=”Σε ενδιαφέρει η κατασκευή ιστοσελίδας; Eπικοινώνησε σήμερα μαζί μας!” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fiservices.gr%2Fepikoinwnia%2F|||” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-large” btn_bg_color=”#e27f0d” btn_anim_effect=”ulta-hover”  btn_font_style=”font-weight:bold;”]

 

To “πάντρεμα” UX και UI design 

Τώρα γνωρίζετε τις διαφορές ανάμεσα στο UX και UI design και μπορείτε να καταλάβετε το διακριτό ρόλο του καθενός. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο αυτοί ρόλοι πρέπει να δουλέψουν σε αρμονία για να επιτευχθεί το επιθυμητό και βέλτιστο αποτέλεσμα στον σχεδιασμό ενός eshop, ιστοσελίδας ή mobile app. 

 

Οι UI designers πρέπει να συντονιστούν απόλυτα με τους UX designers έτσι ώστε, αυτά που σχεδιάζουν με σκοπό να κάνουν την ψηφιακή εφαρμογή πολύ όμορφη “στο μάτι”, να μπορούν να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα που θα αφήσει τον επισκέπτη απόλυτα ευχαριστημένο. 

 

Για παράδειγμα, ο UI designer σχεδιάζει το layout της αρχικής σελίδας και αποφασίζει τι χρώμα και γραμματοσειρά πρέπει να έχουν τα κουμπιά αλλά ο UX designer πρέπει να πάρει την απόφαση για το που πρέπει να βρίσκονται στην σελίδα και πόσα από αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να μπορεί ο χρήστης να πλοηγηθεί εύκολα και γρήγορα. 

 

Όταν αυτοί οι δύο ρόλοι  δεν “παντρεύονται” αρμονικά μπορεί το project να καταλήξει σε καταστροφικά αποτελέσματα που όλοι έχουμε δει σε πάρα πολλούς δικτυακούς τόπους στο αχανές διαδίκτυο. Υπάρχουν εφαρμογές που εκ πρώτης όψεως φαίνονται πολύ καλαίσθητες αλλά όταν ψάχνεις να βρεις κάτι νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε λαβύρινθο. Υπάρχουν επίσης, ιστοσελίδες που είναι λειτουργικές αλλά σε μεταφέρουν πίσω μια δεκαετία με παρωχημένου σχεδιασμού layout. 

 

Ένας ακόμα λόγος που το UX και το UI εμπλέκονται συχνά, είναι ότι, ενώ σε τεχνολογικούς κολοσσούς μπορεί να υπάρχουν ολόκληρες πολυμελείς ομάδες για τον κάθε ρόλο, σε μικρές εταιρείες είναι συχνό φαινόμενο να αναλαμβάνει ένας designer και το UX και το UI.

 

Βέβαια, πέρα από τον σχεδιασμό και την λειτουργικότητα μιας ιστοσελίδας είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως να την προωθήσεις. Διαβάστε στο blog της iservices “πως μπορείτε να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας στο διεθνές περιβάλλον”.

 

Τελικά, είναι το UX/UI design τόσο σημαντικό;

Είναι λοιπόν, το UX/UI design τόσο σημαντικό; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης! 

 

Σε μια μεγάλη επιχείρηση που επενδύει χιλιάδες ή και εκατοντάδες ευρώ για την ψηφιακή της παρουσία, η προσοχή στη λεπτομέρεια τόσο στο αισθητικό αποτέλεσμα όσο και στη λειτουργικότητα, μπορεί να είναι η ειδοποιός διαφορά που θα της αποφέρει ή θα της στοιχίσει τεράστια ποσά. 

 

Για παράδειγμα, οι βελτιώσεις που έχει κάνει η Amazon στο κομμάτι του UX ώστε να μειώσει τα “βήματα” που χρειάζεται κάποιος χρήστης για να παραγγείλει ένα προϊόν έχει αποδειχθεί ότι της έχουν φέρει δισεκατομμύρια επιπλέον ευρώ!

 

Αλλά και στην περίπτωση μιας μικρής ή μικρομεσαίας επιχείρησης που έχει το δικό της eshop η προσοχή που θα δοθεί στο κομμάτι του UX και του UI μπορεί να είναι τόσο καθοριστική που θα αποτελέσει τον κυρίαρχο παράγοντα για την επιτυχία ή την αποτυχία της ψηφιακής παρουσίας της.

 

Στην ψηφιακή εποχή που βρισκόμαστε, οι χρήστες έχουν δεκάδες επιλογές και δεν θα συμβιβαστούν με μια ψηφιακή εφαρμογή που είναι ακαλαίσθητη ή που τους “κάνει τη ζωή δύσκολη” κατά την περιήγησή τους. Απλώς θα φύγουν,  και θα προτιμήσουν το “διπλανό” eshop ή την διπλανή εφαρμογή που είναι κατάλληλη για να τους προσφέρει μια καλύτερη διαδικτυακή εμπειρία. 

 

Ακόμα είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η λειτουργικότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και για την Google που μπορεί να καταλάβει από την συμπεριφορά των χρηστών στην ιστοσελίδα σας αν τους αρέσει ή όχι, αν μπορούν να πλοηγηθούν εύκολα και αν τη βρίσκουν λειτουργική.

 

Αν η ιστοσελίδα σας έχει άριστο UX/UI η Google θα την επιβραβεύσει βγάζοντας την ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης (εφόσον βέβαια έχουν πλήρεις – σωστά συμπληρωμένες εργασίες SEO) και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους επισκέπτες, περισσότερες πωλήσεις και περισσότερα κέρδη. Αν όμως καταλάβει ότι οι χρήστες μένουν δυσαρεστημένοι με την εμπειρία που έχουν στην ιστοσελίδα σας και φεύγουν, είναι πολύ πιθανό να την “θάψει” χαμηλά, αξιολογώντας την αρνητικά και δεν θα τη βρίσκει κανένας ότι άλλες προσπάθειες και αν κάνετε για να την βελτιστοποιήσετε στο κομμάτι του SEO

 

Θέλετε να μάθετε τα πάντα για το SEO; Διαβάστε: τον οδηγό SEO για το 2021, το άρθρο “γιατί το eshop μου βγαίνει χαμηλά στη Google” και “πως να βελτιώσετε την κατάταξη στο Google my Business” για local SEO.

 

Στην iservices δίνουμε μεγάλη έμφαση τόσο στο UX όσο και στο UI design καθώς πιστεύουμε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα στοιχεία για να αποδώσει η ιστοσελίδα και η mobile εφαρμογή σας και πως στη σύγχρονη – ψηφιακή εποχή όλοι πρέπει να έχουν μια καλαίσθητη και απόλυτα λειτουργική ψηφιακή παρουσία. 

 

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για βέλτιστο UX/UI design αλλά και πως σχεδιάζουμε websites, eshop, mobile apps επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας!  

 

[ult_buttons btn_title=”Eπικοινώνησε σήμερα μαζί μας! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fiservices.gr%2Fepikoinwnia%2F|||” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-large” btn_bg_color=”#e27f0d” btn_anim_effect=”ulta-hover” icon=”Defaults-comment” icon_size=”18″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-right” btn_font_style=”font-weight:bold;”]

Αύξηση online πωλήσεων και traffic;
Αύξηση online πωλήσεων και traffic;

Μπορείτε να αυξήσετε τις online πωλήσεις και την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας άμεσα!

 Θέλετε να μάθετε πως?

Δείτε περισσότερα άρθρα μας
[custom_acf_data_career]

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας